Πώς αποφύγετε κοινούς κινδύνους στη διαχείριση των εργαζομένων σας;

Η διαχείριση κινδύνου ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε επιχείρησης ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Ουσιαστικά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου θα πρέπει να έχει μια θέση στη συνολική στρατηγική της επιχείρησής σας με σκοπό την ανάπτυξη.

Οι εργαζόμενοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας εταιρείας. Θα μπορούσατε να έχετε ένα καταπληκτικό προϊόν ή υπηρεσία, αλλά αν δεν έχετε τους κατάλληλους υπαλλήλους, η επιχείρησή σας δεν θα είναι σε θέση να πετύχει.

Εάν παρουσιαστεί ένα πιθανό πρόβλημα, ένα καλά προετοιμασμένο επιχειρηματικό σχέδιο που χρησιμοποιεί τη διαχείριση κινδύνου μπορεί να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τον πιθανό αντίκτυπο. Μερικοί από τους τομείς επιπτώσεων περιλαμβάνουν μειωμένα κέρδη, χαμένο χρόνο, ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις σε σημαντικούς πελάτες και υπαλλήλους.

Μια καλή στρατηγική διαχείρισης κινδύνου ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίζετε προβληματικούς υπαλλήλους, να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις πρόσληψης και να σας βοηθά να διαχειρίζεστε καλύτερα τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

Κοινοί κίνδυνοι ανθρώπινου δυναμικού και ο τρόπος επίλυσής τους

Τώρα που γνωρίζετε λίγα πράγματα για τη διαχείριση κινδύνου στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε και πώς μπορείτε να τα μετριαστείτε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε οργανισμός έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Οι προτάσεις που αναφέρουμε παρακάτω προορίζονται να αποτελέσουν τη βασική γραμμή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι έχετε έναν πρώτο σχεδιασμό κατά των κινδύνων με τον σωστό τρόπο.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια αληθινή στρατηγική σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου ανθρώπινου δυναμικού, φροντίστε να δώσετε προσοχή σε αυτά τα ζητήματα:

Ελέγξετε τη συμμόρφωση σας με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία

Εάν απασχολείτε προσωπικό στην επιχείρησή σας, γνωρίζετε καλά τους περίπλοκους νόμους που περιβάλλουν την απασχόληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού να είστε ενημερωμένοι για την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και να διασφαλίζετε ότι η επιχείρησή σας συμμορφώνεται με αυτή.

Όλες οι διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού σας θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνεστε όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις.

Οι νόμοι μπορεί να αλλάξουν φαινομενικά από τη μια μέρα στην άλλη και αν δεν γνωρίζετε τυχόν νέες αλλαγές, μπορεί να κινδυνεύετε με υπέρογκα πρόστιμα.

Αξιοποιήστε τις τεχνολογικές λύσεις

Η νέα τεχνολογία μπορεί να κάνει την απασχόληση στη διαχείριση μισθοδοσίας πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική. Ζητήστε από τους συμβούλους της επιχείρησής σας να σας προτείνουν το κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης μισθοδοσίας ή ακόμα καλύτερα αναθέστε τη μισθοδοσία  σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να κερδίσετε περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξη του οργανισμού σας.  

Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα προσλήψεων

Η ύπαρξη της σωστής δομής γύρω αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να βοηθήσει δραστικά τη μείωση προβλημάτων που σχετίζονται με την προσέλκυση νέων ανθρώπων. Ενθαρρύνετε τους αξιόπιστους υπαλλήλους σας να προτείνουν άτομα που γνωρίζουν για ρόλους και θέσεις εργασίας και διευκολύνετε την υποβολή εσωτερικών προτάσεων.

Ανανεώστε τη διαδικασία ενσωμάτωσης

Φαίνεται ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να ενημερωθούν οι νέοι εργαζόμενοι σε ορισμένες σημαντικές εργασίες. Πριν ρίξετε την ευθύνη στη νέα πρόσληψη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Μια μπερδεμένη διαδικασία ενσωμάτωσης μπορεί να δυσκολέψει τους υπαλλήλους να κατανοήσουν πώς να κάνουν την εργασία τους καλύτερα και μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατη την ιεράρχηση εργασιών.

Μειώστε τις απώλειες

Αν αντιμετωπίζετε παράπονα από τους υπαλλήλους σας για ένα συγκεκριμένο εργαζόμανο στην επιχείρησή σας θα πρέπει να διαχειριστείτε το θέμα με διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού όπως η HR Analysis μπορεί άμεσα να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προτείνοντας σε εσάς τη βέλτιστη λύση.   

Επιδιώξτε μία σταθερή ηγεσία

Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, όμως εγκαταλείπουν τους μάνατζερ.  Ένας οργανισμός σας με ασταθή ή προβληματική ηγεσία θα αρχίσει να βλέπει προβλήματα και σε άλλους τομείς της δραστηριότητας του. Η εμπειρία μας σε αυτές τις περιπτώσεις έχει δείξει ότι τελικά, μπορεί να χάσετε υπαλλήλους ή ακόμα και την επαγγελματική σας επιρροή, επειδή οι διευθυντές σας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Διατηρήστε υπεύθυνους τους διευθυντές των τμημάτων για την απόδοση της εργασίας που παράγεται από τους υπαλλήλους στο τμήμα τους.

Εκπαιδεύστε τους Διευθυντές σας

Είναι πολύ συνηθισμένο για τις επιχειρήσεις να υποθέτουν ότι οι διευθυντές γνωρίζουν αυτόματα τον σωστό τρόπο διαχείρισης των εργαζομένων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις  να αφιερώνουν χρόνο στην εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών για τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρώπων που ανήκουν στην ομάδα τους.  

Ζητήστε βοήθεια

Οι εξουθενωτικές καθημερινές υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων επιχειρήσεων είναι απόλυτα κατανοητό ότι δεν αφήνουν πλεόνασμα χρόνου για την ανάλυση και την εφαρμογή πολιτικών αποφυγής κινδύνων στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι πάντα μία καλή ιδέα να ζητήσετε από μία εξειδικευμένη εταιρεία να αναλάβει τα πολύπλοκα θέματα της διαχείρισης των εργαζομένων σας, με απτά αποτελέσματα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του οργανισμού σας.

Ακόμα κι έχετε ένα σχέδιο αποφυγής κινδύνων στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού μπορείτε να ζητήσετε την υποστήριξη από κάποιον ειδικό ώστε να συμπληρώσετε τυχόν κενά που εμφανίζει το σχέδιό σας.

Στην HR Analysis διαθέτουμε εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στον σχεδιασμό αποτελεσματικό σχεδίων αποφυγής κινδύνων από την ύπαρξη προσωπικού στις επιχειρήσεις. Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας στη διαχείριση κινδύνων ανθρώπινου δυναμικού εδώ.